stargeckos_szar_weboldalak_cover

Épp böngészgetek az interneten és akkor hirtelen…

eszembe ötlik az egyszerű és őszinte kérdés, hogy: Miért van ennyi SZAR céges weboldal?. Miért éri ez meg és hogyan nem tudatosul egy cégvezetőben az a tény, hogy a sok diszfunkció mellett még presztízsrontással is járt a weboldala elkészítése, amiért vélhetőleg pénzt adott ki?! Kedves cégvezetők, honlaptulajdonosok és leendő ügyfeleink, legyetek erősek, ez a cikk nem fog kertelni és bebizonyítom mindenkinek, hogy sokszor egyszerűen orvosolható problémákról van szó, amiket a kivitelezési folyamat közben el lehet/lehetett volna hárítani.

Kezdjük inkább azzal, hogy mitől rossz egy egyszerű céges weboldal?

Sokan fogják majd mondani ránk, hogy a szubjektív megítélést belekevertük a cikkbe és hivatkozási alapként tekintünk az olyan dolgokra is, ami mindenkinek mást jelent, mint például: esztétika, ergonómia, felesleges funkciók. Az, hogy valójában mitől is szar valami ránézésre, az agy képes 3-5 mp alatt eldönteni a honlapok tekintetében. Az én agyam ilyen, pedig nem vagyok géniusz. A világ felgyorsult, az érzékelésünk, fogékonyságunk sokkal erősebb az online térben, mint mondjuk 10 éve. Reklámvakok lettünk és szűrőkön keresztül keressük a valós információt a sok pofánkba durranó szennyen keresztül (Csak a hatásvadászat kedvéért használtam a “pofánkba durranás” szóösszetételt, igen manapság ez is marketing eszköz lehet, épp az előbb említett dolgok miatt. Ha csak erre figyel valaki, akkor miért ne adnánk meg neki?).

Az, hogy valójában mitől szar valami az egy összetett kérdés (amire az agy mégis meglepően gyorsan reagál és szűr azonnal), megpróbáljuk sarkítva leírni:

 • Technikai problémák
 • Igénytelen design
 • Igénytelen tartalom
 • Átláthatatlan
 • Használhatatlan
 • Nincs konkrét célja, “csak úgy van”
 • Van célja, de rosszul próbálja elérni
 • Van célja, de hülyeség
 • Nem a célpiacnak szól, hanem a cégvezetőnek
 • Nem figyel a saját piaci igényeire, hanem diktálni próbálja
 • A marketing stratégia teljes hiánya, illetve az eszközök rossz használata

Még mielőtt azt gondolod, hogy azért írom le ezeket, mert egy ilyen obszcén cikkel próbálunk rávenni téged, hogy az ügyfelünk legyél, elárulok egy dolgot: NEM. Ezt azért kell leírnunk, mert a cikk további részében arról a mentalitásról lesz szó, hogy miért nem is születhet soha jó eredmény (akárkit is bízol meg a munkával!), ha nem engeded, hogy a HOZZÁÉRTŐK végezzék a munkájukat. És most tényleg a szakmabéliekről van szó, nem a kontárokról. Tudod, kihívhatod okosban a feketén dolgozó vizest csőtörésnél, aki szétberheli a konyhádat és maradandó károkat okoz, vagy megbízhatsz szakembert is a problémáddal és nagyobb eséllyel leszel elégedett. De ha ott állsz mellette és valójában fogalmad sincs arról mit is csinál éppen, akkor drasztikusan csökken az esélyed, hogy az eredmény jobb lesz, mint különben… na de erről később.

Hogyan készülnek a rossz weboldalak?

A rossz céges weboldalak mögött gyakran olyan kis- és középvállalatok vezetői állnak, akik nem értenek az internethez, nem tudják, hogy mik a benne rejlő lehetőségek, azt meg főleg nem tudják, hogy hogyan lehet ezeket a lehetőségeket kiaknázni. Talán kicsit csúnyán hangzik, de mondjuk ki: nem tudják, hogy mire van szükségük. Nem hibáztathatjuk őket ezért, az internetes ügyfélszerzés – még ha elsőre nem is tűnik annak – elképesztően bonyolult dolog. Ha viszont egy olyan fejlesztőt fognak ki, aki ezt a helyzetet nem tudja – vagy nem akarja – kezelni, annak az eredménye egy rossz weboldal lesz. Ez egy nagyon híg szakma, nem nehéz beleszaladni.

Nézzünk egy példát:

az átlagos megrendelő – nevezzük most Petinek – az induló vállalkozásához szeretne egy egyszerű weboldalt. Úgy dönt, hogy megspórolja a szakértők magas órabérét. Ezért szépen keres egy olcsó webfejlesztőt ( a “szomszédjózsit“), akinek a programozói tudását nem is kell most firtatnunk, ugyanis nem az lesz a legnagyobb gond, hogy nem elég tapasztalt/ügyes/okos/szép. A legnagyobb gond az, hogy nem fog belekötni Peti elképzeléseibe. Az ügyfélnek szerinte mindig igaza van, úgyhogy bármilyen hülyeséget is kér, megcsinálja, zsebre teszi a lóvét, aztán innentől már az ügyfél dolga, hogy mihez kezd vele. Idővel valószínűleg Peti is belátja majd, hogy:

ami olcsó, az valójában drága… nagyon drága…

Úgy is mondhatnám, hogy a weboldal a cégvezetőnek készül, nem pedig az ügyfeleinek. Ez kétféleképpen fordulhat elő: vagy a cégvezető erőlteti a hülyeségeit, vagy a fejlesztő nem akarja, esetleg nem tudja átvenni tőle azt a felelősséget, amely egy valóban jól működő weboldal megtervezésével jár. Olyan kérdéseket tesz fel, mint például milyen menüpontok legyenek és társai. Ezt nem a laikus cégvezetőnek kell eldöntenie, hanem a szakértőnek.

Rossz esetben Peti soha nem is fogja megtudni, hogy a weboldala sikertelen. Gondolj bele, ha a weboldaladnak nincs konkrét célja (azon kívül, hogy legyen weboldalad), akkor nem mondhatjuk, hogy nem érte el a célját, igaz? Az ilyen weboldalak azonban gyakran többet ártanak, mint használnak.

Hogyan készülnek a jó weboldalak?

Ahhoz, hogy valamilyen célt érjünk el az interneten, rengeteg mindenhez kell magas szinten értenünk. Az internetet, mint kommunikációs és értékesítési felületet – hiába használjuk nagyon sokan – csak kevesen értik igazán, és a szakértők is csak 1-1 specifikus területhez értenek magas szinten. Rendszeradmin, webfejlesztő, UX designer, kampánymanager, szövegíró, SEO szakértő, stb…

Petinek tehát nem egy webfejlesztőre, hanem egy jó csapatra van szüksége. A csapatnak az internethez, Petinek pedig a piacához kell értenie. Megfelelő kommunikációra van szükség, és arra, hogy a felek elismerjék egymás kompetenciáját, bízzanak egymásban. Ha mindez a gyakorlatban is megvalósul, pár hét alatt elkészül a valóban működő weboldal.

A fejlesztés végével azonban nem ér véget a folyamat. A weboldalt karban kell tartani, követni kell a technológia fejlődését, folyamatosan friss, minőségi tartalmakat kell feltölteni. Figyelni kell a látogatók viselkedését, és ennek tükrében folyamatosan tökéletesíteni a felhasználói felületet. Időnként egy-egy kampányt indítani, ezekhez esetleg specifikus landing oldalakat fejleszteni, stb… A festők azt mondák, hogy festmény sosincs kész, csak abbahagyják. Nos, egy jó weboldal sincs kész soha, viszont mi nem is hagyhatjuk abba. 🙂

Egy jó céges weboldalhoz tehát sokkal több idő, pénz és energia kell, de érdemes elgondolkodni, melyik a jobb: sok pénzt befektetni egy pénztermelő gépezetbe, vagy keveset kidobni az ablakon teljesen feleslegesen?

Egy dolog biztos:

Egy normális webfejlesztéssel foglalkozó ügynökségnek fontos a referencia, hiszen neki ez egy “ingyenes” platform saját szolgáltatása népszerűsítésére. Neki is érdeke az ügyfél sikere, hiszen azon felül, hogy a siker által biztosítva lesz a normális munkakapcsolat, számíthat a fejlesztésekre, a közvetlen ajánlásokra és büszkeséggel nézhet munkájára, hiszen: NEM LETT SZAR A WEBOLDAL.

Ez nem egy elmélet, ez tapasztalat. Az elmúlt években azokból az ügyfeleinkből éltünk, akiknek sikeres weboldalt tudtunk fejleszteni, és azok lettek sikeresek, akik hagytak minket kibontakozni. Szerencsére sok ilyen ügyfelünk van, Ők pedig évről évre megkeresnek minket az új ötletekkel. Sok pénzt kerestek a weboldalukkal, és ennek egy része nálunk landolt. Mondhatjuk, hogy ez az üzleti modellünk alapja.

Emiatt gondolom azt, hogy szar weboldalt fejleszteni nem éri meg senkinek, sem az ügyfélnek, sem a fejlesztőnek. Akkor mégis, miért van ilyen sok szar céges weboldal? Hát azért, mert a weboldalakat nem a látogatóknak, hanem a cégvezetőknek készítik, akik ehhez nem értenek.

Beugatnál nekünk, de nem tudod hol lehet?
A facebookon megteheted.

Beugatok