Mi mindent tudhat rólam a Google?

A Google tényleg mindent tud rólam?

Természetesen nem tud mindent, de jó úton jár a világ legnagyobb adattömegeinek elemzését, kezelését és szűrését illetően, amibe a TE adataid is beletartoznak. Ez a cikk azt fogja bemutatni, hogy a Google milyen módon rendszerezi az adatokat, hogyan jut egyáltalán hozzájuk, továbbá mi volt az az út, ami által elérte ezt.

Történelem, vagy inkább: sikersztori

Ez a fejezet egy picit száraz, de mindenképp kell ahhoz, hogy megértsük a Google fejlődését és azokat a körülményeket, hogyan valósulhatott meg ez a mindent bekebelező nagyvállalat.

Az internet alapjait 1973-ban sikerült megalkotnia Vint Cerf-nek és Bob Kahn-nak (többek közt) az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának Fejlett Kutatási Központjánál (DoD Advanced Research Projects Agency, DARPA). Már az alkotás pillanatában is egyértelmű volt, hogy a technológia nagy ütemben fog fejlődni, azonban az a tény, hogy mára több milliárd ember használja és ekkora adatmennyiség lesz mozgatva általa, arra senki nem számított. Hamar kifejlődtek az információk átalakításának olyan módjai, melyekkel az emberek a világhálón tudták megosztani egymással az adatokat.

Ez volt az ajtaja annak történelmi szakasznak, amikor a ’90-es évek közepén számos szolgáltatás elindult az adatok indexelése, rendszerezése és megtalálhatósága miatt. Érdekes módon ez nem okozott különösebb robbanást az internethasználatban, hiszen akkor még kevesek számára elérhető szolgáltatás volt és sokan nem jósoltak nagy jövőt a dolognak. Számos keresőcég csődbe is ment a ’90-es évek végén emiatt.

Közben azonban Larry Page és Sergey Brinn olyan keresőmotor fejlesztésébe kezdett, ami aztán megváltoztatta a világot. 1999-ben 100.000 dolláros kezdő tőkével alapították a Google-t, és 2005-ben a tiszta nyereség már 1,5 milliárd dollár volt. Eredetileg a kifejlesztett új keresőt nem maguk szerették volna piacra dobni, hanem egy már működő cégnek akarták eladni, azonban senki nem látta a fantáziát a termékükben annyira, hogy megvegyék tőlük. Így indultak el világhódító útjukra.

A Google felfoghatatlanul nagy adatmennyiséget kezel, minden másodpercben.

Hogyan működik ez a kereső?

Először is, aki ezt pontosan tudja, az valószínűleg dollármilliárdos. Másrészt sok adat nyilvános és manapság sok cég megpróbálja visszakövetkeztetni a működést a keresési eredmények befolyásolása érdekében. Erre épül az egész SEO (search engine optimisation) iparág, mely nem mellesleg óriási pénzeket mozgat, hiszen az online marketing egyik alapját képzi.

Amit tudni lehet, hogy több, mint 200 tényező alapján történik a rangsorolás (ez hivatalos adat), de a legfontosabb tényezők egyike, hogy az adott weboldalra hány külső link (hivatkozás) mutat és azok mennyire relevánsak (tehát témához kapcsolódóak). Aki hallott már a SEO-ról, bizonyára ismerősen fog csengeni neki a “linképítés” kifejezés. Nos, ezért lehet külső linkekkel javítani az oldalunk keresési eredményeit. Természetesen a Google nem szeretné, hogy az ő természetes algoritmusait kijátszva, mások által befolyásolt tartalmak jelenjenek meg a felhasználóknak, ezért folyamatosan fejleszti a keresőmotor rangsorolását. Bonyolultsága miatt manapság egyre nehezebb jó SEO-t produkálni, de természetesen most sem lehetetlen.

A Google egyébként mindig próbálta a felhasználók érdekeit képviselni és ez a mai napig az egyik legfontosabb alapelve. Mindig számított neki a gyors működés, a pontosság és etikai kérdésekben is követendő példa a többi nagy cég számára. Nem folynak bele vallási, politikai és egyéb nézetek megvitatásába, sőt gyakorlatilag a saját keresési eredményeiktől is elhatárolódnak, hiszen a találatok nem képzik tulajdonukat (általában). A keresés végén mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit kezd a kapott információkkal, hiszen csak így lehet ténylegesen szabad a rendszer.

Miből van az a sok pénz, ha a szolgáltatás ingyenes?

A Google keresőszolgáltatás használata valóban ingyenes, de az egész koncepció a hirdetésekre épül. Itt el is érkezünk egy érdekes kérdéshez, miszerint: befolyásolja-e a Google az általa rendezett és kereshető adatokat a saját érdekeinek megfelelően? A válasz pedig az, hogy: Igen!

Első körben erre épül a hirdetési metodika, hiszen a keresésekkor gyakorlatilag két lista van a szemünk előtt az első oldalakon: a természetes találati lista (vagy: organikus találati lista), ami a fent említett rangsorolási tényezők által folyamatosan szabályozza a tartalmak megjelenését, és emellett ott a fizetett hirdetési lista (adwords), melyben azonnal vehetünk magunknak pozíciót a lista tetején. Ez befolyásolása a listának, akármilyen szempontból is nézzük, de a hirdetés mivoltja ki van emelve, tehát ha tudatosan használjuk a keresőt, akkor minden információnk meg van a saját, független döntéshez. Persze a marketing általában az egyén független döntéshozó képességét zavarja meg, így ez elég mélyen filozofikus kérdés. 

A lényeg mégis az, hogy ebben rengeteg pénz van a dologban, elég ha arra gondolunk, hogy másodpercenként világszinten 40.000 keresés történik a rendszerben. Ha ebből a találati számból csak 5-10% kerül lekattintásra a fizetett találati listában, már az is szép summa. Persze erről nyilvános adatok nincsenek, de a bevételek magukért beszélnek. Hozzávetőlegesen a többi keresőmotorral szemben a Google a világ összes keresésének 78%-át kezeli, tehát kimondható, hogy egyeduralkodó a piacon minden szempontból.

Ajánlott dokumentumfilm – A Google kulisszatitkai

Picit már régi, de azért hasznos információk is elhangzanak benne. Főleg azoknak tettem bele a filmet, akik szeretnék több nézőpontból látni a témakört. Sok átfedés van a leírtak és az elmondottak között.

Bővülés, fejlesztések és appok

Azzal, hogy ilyen mennyiségű tőke áramlik a Google felé, természetesen egyenes út vezetett az összes olyan elérhető technológia bekebelezéséhez, ami a további adatokhoz segítheti hozzá őket. Több adat = több pénz. A lista elég hosszú lenne, ha ide írnám, úgyhogy a wikipedia oldalán eléritek

Néhány nagyobb céget/szolgáltatást azért leírok, a miheztartás végett (párat hazánkban kevésbé ismerünk, de ezek nem csorbítják értéküket): Android, Youtube, Waze (GPS és sebességmérő mobil alkalmazás), Songza (zene-streaming, a Google Play Music alapja), Nest Labs (hi-tech cég, wi-fi alapú detektorokkal, applikációkkal).

Egész pontosan akkor mit is tud rólam a Google?

A kérdésre egyrészt egy infografikával válaszolunk, illetve a Google saját oldalain is megtekinthető sok minden, magunkról tárolt adat. Ezeket megpróbáltuk egy szép csokorba gyűjteni:

  • A Google a “hirdetések pontos célzása érdekében” alapból is profiloz mindenkit, a rendelkezésre álló adatok alapján: ez itt megtekinthető. Vannak itt demográfiai adatok és az érdeklődési köreink, még azt is leírják nagyjából, honnan nyerték az ehhez szükséges információkat.
  • A Google keresési előzményeink is megtekinthetőek online, pontosabban itt. Ezeket az adatokat a Google 18 hónapig őrzi, míg IP címünket csak 9 hónapig. Az érdekessége a dolognak annyi, hogy utána “anonimizálják” és statisztikai alapokon eltárolják örökre. Ahogy mondani szokás: “az információ nem vész el, csak átalakul…” Vagy nem így van?
  • Ezen felül mi is profilozzuk saját magunkat a Googlenek, tehát magunk is sok adatot szolgáltatunk a Nagytestvérnek. Ha pl van Google accountod, akkor érdemes egyszer végigfutni majd a személyes adataidat. Ezek az adatok az összes Google terméket érintik szinte és rengeteg hasznos beállítás megtalálható az adatvédelemmel kapcsolatban is, érdemes végigolvasni a lapot.
Mit tud rólam a Google - infografika - StarGeckos
Forrás: 9GAG

Összegzés

Az információáramlás gyorsul és ez még egy ideig így marad. Mi most a Google-t elemeztük, de ott van a sokat emlegetett Facebook és az Apple is, csak hogy a legnagyobbakról beszéljünk. Valószínűleg a jövőben ők is kapnak majd egy-egy cikket a témában. A személyes adataink kiszolgáltatása manapság már szinte elkerülhetetlen. Hiába vagyunk tudatos felhasználók, minden pillanatban nem tudunk azok lenni, így a cégóriásoknak kell mindent megtenni annak érdekében, hogy biztonságban legyünk az online térben és a valóságban egyaránt.

A Google személyes véleményem szerint jól egyensúlyoz a profit-orientáltság és a felhasználók elégedettsége közötti szűkös határvonalon, de tény, hogy akkora tudásra tett szert az évtizedek során és akkora pénzmennyiségre, hogy világszinten is képes lehet az embereket a technológiákkal befolyásolni, akár marketing értelemben, akár szokásaikat tekintve. Ennek veszélyei egyenlőre még kiszámíthatatlanok és talán nem is kell foglalkoznunk vele, hiszen ez a fejlődés útja. Sok kormány nem nézi jó szemmel a tevékenységét, talán azért, mert többet tud az állampolgárok életéről, szokásairól és érdeklődéséről, mint ők maguk és ez a tudás a jövőben csak bővülni fog.