StarGeckos kiemelt kép

A cikk motivációja

Ez a cikk egy elemzés, az egyik olyan magyar facebook csoportról, amely célja a WordPress keretrendszer mentalitásának meghonosítása itthon, nyers közösségi erővel. A cikk publikálását a 3000-es létszám elérésével kb. egy időben szerettem volna megoldani és azért az egyik saját oldalamon írom – nem pedig egy facebookos belső poszt formájában -, mert hosszabb lélegzetű, sok képpel, adattal és a facebook jelen pillanatban nem alkalmas erre. Ezen felül kíváncsi vagyok az átkattintási arányokra is, ha számottevő lesz, akkor mindenképp számíthattok egy újabb elemzésre, ahol kivesézem ezt a részt is, hiszen sok marketingest érdekelhet a dolog.

A csoport belső irányelvei és működése

Én (Csurga) alapítottam a csoportot, méghozzá abból a faék egyszerű indokból, mert nem volt még korábban ilyen. Elég korán felismertem a facebook belső csoportjainak értékét és funkcióját, ezért is döntöttem el már a kezdetben, hogy mindenképp egy ellenőrzött tartalmú és összetételű, családiasabb hangvételű helpdesk jellegű csoport kialakítása a célom. Ezt a legkönnyebben az irányelvek betartatásával lehet elérni, amelyekre nem térek ki részletesen, bárki, aki tag egy kiemelt posztban megtekintheti.

A családias hangvétel azért fontos, mert a csoport jelenleg vegyes összetételű: vannak köztünk szakemberek és vannak egyszerű felhasználók is. Ez már a csoport kialakításánál is szándékos törekvés volt, hiszen így tud a legkönnyebben interakcióba lépni egymással a két tábor, aminek sok vonzata van: egyrészt a helpdesk jelleg, másrészt munka kereslet és kínálat találkozása, harmadrészt a vélemények ütközésével az interakciók (aktivitás) számát is növelni lehet.

A csoport funkciója röviden összefoglalva: segít önkéntes alapon a tagok által felvetett kérdések megválaszolásában. Munka kereslet és kínálat. Ezen felül pedig próbáljuk átadni azt a teljesen open-source felfogást, amivel ez a rendszer már a kezdetekkor is rendelkezett. Ezt csak közösségi alapokon lehet megtenni, épp úgy ahogy a fejlesztés is elkezdődött anno. Persze félre ne értsetek, óriási pénzek mozognak ebben az iparágban, de az alapfelfogás változatlan maradt.

Egy kis történelem

A csoport 2014 december elején kezdett el működni és szándékosan nem tettük ki sehova, semmilyen másik nagyobb csoportba, vagy weboldalra, mivel ismertük a facebook alapvető működését a csoportok akkori kezelésével kapcsolatban. Pár ember ugyan meghívásra került személyes ismeretségünk révén, de talán 20-30 fő volt az, akivel elindultak az első interakciók. Érdekes módon a facebook sokat segített az ingyenes boostolásban, mivel az ajánlott csoportok között (akik a téma iránt egyébként is érdeklődtek) megjelentünk és természetes úton is folyamatosan volt 40-50 fő, aki “új tagként” volt megjelenítve a facebook mérése alapján. A csoport tagjai később megosztották pár nagyobb, releváns csoportban a WP csoportot és volt olyan nap, amikor akár 100 új tagunk is lett.

A WordPress megítélése a csoport megalakulásakor nem volt túl rózsás, minden egyéb, programozással és webfejlesztéssel kapcsolatos csoportban negatív reklámot kapott a hangadóktól, akik – gondolom üzleti szándékoktól nem mentesen – saját szolgáltatásaikat, megoldásaikat hangoztatták a WP-vel szemben. Legyen szó akár egyedi rendszerekről, akár más CMS-ekről, a WP dinamikus terjedése miatt sok ellenzője volt és van a mai napig is. Én nem állítom, hogy ne lennének hátrányai és ne lehetne sok szempontból támadni a rendszert, de szerintem nagyon sokan a ló túloldalára és nem értették meg a lényeget. Ennek a trendnek szerintem a mi csoportunkban sikerült véget vetni, moderációval és sok szakmai vitával, ahol meg lehetett találni a közös nevezőt a tagokkal általában.

Beszéljenek a számok

A csoportnak a cikk publikálásakor tehát 3000-es taglétszáma van. Ezt jelen pillanatban 3 adminisztrátorral és 1 moderátorral visszük, tartjuk fent a rendet és próbálunk nem visszaélni a moderációs hatalmunkkal. Ha a csoport érdeke megköveteli, akkor természetesen azonnal cselekszünk.

Beszédes adat, hogy 400 tiltott felhasználó van, ami a csoport összlétszámának 13%-a. Ez abból adódott, hogy rengeteg külföldi (jellemzően Indiai) szeretett volna csatlakozni, illetve voltak moderációkból fakadó bannolások is, spammelés miatt, vagy az irányelvek megszegéséből adódóan. Ez szerintem minden csoportban így lehet, nem kiugró statisztika.

Csoport-aktivitás

StarGeckos - WordPress fejlesztők és felhasználók csoportja - elemzés 1

A fecebooknál jelen pillanatban maximum 60 napra visszamenőleg lehet lekérni adatokat a “Csoport elemzés adatai menüpontban”, ami csak az adminisztrátorok és moderátorok számára elérhető. Átlagosan 1 hónapban 367 bejegyzés születik a tagoktól, amire 3130 komment érkezik. Ebből nem nehéz kiszámolni, hogy egy-egy témára durván 9-10 komment érkezik átlagosan, ami szerintem átlag feletti csoport-aktivitás mindenképp.

Személyesen is szoktam ellenőrizni, hogy minden feltett “segítségkérő” kategóriában posztolt kérdésre érkezett-e válasz, amennyiben nem, akkor én is megpróbálok segíteni. Ritka, hogy ne legyen megoldva egy kérdés, legyen szó akár nagyobb kaliberű, fejtörősebb dologról, akár a 100. alkalommal leírt apróságról.

Van egy “Reakciók” adatsor is, amibe ugye a lájkok és a hozzájuk tartozó emoticonos interakciók kerülnek bele. Ez nem kiugró, de egy zárt csoportban szerintem nem rossz eredmény. Itt nem annyira trend lájkolni egy posztot, inkább az egyes kommenteket jutalmazzák reakcióval a tagok.

StarGeckos - WordPress fejlesztők és felhasználók csoportja - elemzés 2

Aktív tagoknak a következőt tekinti a facebook: “Azok a tagok, akik a csoportban tartalmakat megtekintettek, közzétettek, hozzászóltak, illetve reagáltak rájuk”. Ezt ugye az adott vizsgált időszakra értve (tehát itt az elmúlt 60 nap alapján). Ez összesen 2651 aktív tag a 3000-ből, ami annyit tesz, hogy kevés kivétellel mindenkiből sikerült valamilyen szintű interakciót kicsikarni. Ez is kiugró eredmény szerintem, bár hozzáteszem nincs pont ekkora méretű csoporttal összevetési adatom.

StarGeckos - WordPress fejlesztők és felhasználók csoportja - elemzés 3

Az interakciók eloszlásában nincs sok különös dolog, hacsak az a tény nem, hogy 12 óra tájékán az aktivitás megugrik egy picit. Talán az ebédszünetek? Nem tudom. A hétvégék csendesebbek, szombat és vasárnap a 2/3-adára esik vissza a bejegyzések, hozzászólások és reakciók száma és a szerda jellemzően kiugró értékeket produkál. Szerda 12 óra megfelelőnek tűnt ennek a bejegyzésnek a publikálására.

Az óránkénti bontásban megfigyeltem korábban, hogy nagyon ingadozó a dolog, nem lehet arra apellálni, hogy egy adott poszt az egyik órában virálisabb lesz, mint a másik, minden esetre az eléréseket kis mértékben befolyásolja.

A bejegyzésekről és a tagokról

A legnépszerűbb bejegyzéseknél gyakran van 1.800 megjelenés, viszont ennél feljebb csak akkor megy a mutató, ha sok napig (akár 3) aktív a téma, ami valljuk be ritka, hiszen elég sok a poszt és egy idő után az új kérdések “letolják” még az aktív témákat is egy idő után, illetve természetes módon is lecseng általában.

A facebook állít egy rangsort is azok tagokból, akik különösen aktívak és időarányosan 10-es listákba gyűjtve meg lehet tekinteni őket. Néha nézegetem, de nem tulajdonítok nagy szerepet a dolognak, a csoportban egyébként is kitűnnek azok az emberek, akik szinte minden témát követnek és reagálnak rájuk. A nemek megoszlása 74,6% a férfiak javára, ami nem meglepő egy ilyen “kocka” szegmensben.

Budapestről van a legtöbb tagunk (1400 fő a 3000-ből) és kis túlzással mindenki Magyarországról követ minket, ezen felül 40-en Angliából, 35-en Németországból, 30-an Romániából és még páran különböző országokból.

A csoport kezelése admin oldalról

Mint írtam korábban 3 admin van és 1 moderátor. Nem túl nehéz azt az átlagosan napi 10-15 jelentkezést és 10-12 posztot felügyelni, de azért folyamatos interaktivitást igényel. A “csoport kezelése” menüpontban látják az adminok egymás interakcióit és akár vissza is tudják vonni drasztikus esetben ezeket. Erre mondjuk még nem nagyon volt példa, de a lehetőség megvan rá.

Ritka, de természetesen 1-2 spammer bepróbálkozik a csoporttal. Ennek a lefolyása általában az, hogy átlagosan 30 percen belül törölve van a posztja és bannoljuk az illetőt, tehát túl sok átkattintást nem tud produkálni nálunk. A jelentett posztokat azonnal látjuk (a staff) és gyorsan ítélünk, hogy maradhat-e vagy sem.

Minden adminnak és moderátornak teljes jogköre van, saját szubjektív véleménye (általában szakmai alapokon) és kellően bizalmas viszonyban vagyunk ahhoz, hogy önállóan döntsenek eldöntendő kérdések esetén. Nagyon ritka, hogy 1-2 dolgot privátban megbeszélünk, köszönhetően a közérthető és világosan megfogalmazott  irányelveinknek.

A csoport jövője, konklúziók és köszönet

A facebook mára kikerülhetetlen és a különálló fórumokkal ellentétben az előnye a real-profilok ellenőrizhetősége és a vélemények valós személyhez kötése volt. Nyilván vannak kamu-profilok, meg céges accountok, de egyre kevésbé engedjük be őket a csoportunkba. Az én véleményem az, hogy ha van véleménye valakinek, akkor azt névvel, arccal vállalja fel. Mivel ez trend-szerűen így van, ezért a facebook egy emberközelibb platform, mint a külső fórumok, ennek minden előnyével és hátrányával.

Sok mindenen kellene technikailag javítani a facebooknak, de a csoport kezelés csak elenyésző része a teljes rendszernek és folyamatosan vannak frissítések ezen a téren is. Válogatás nélkül írok azért néhány dolgot mivel lehetne dimenziókkal jobb mégis: keresések javítása; topikok létrehozásának lehetősége; komplexebb elemzési lehetőségek, boostolhatóság, gamifikáció, rangok, stb…

A jövőben nem sok dolgon szeretnék változtatni, bár a csoport folyamatosan növekszik, úgy gondolom tudjuk tartani ezt a színvonalat hosszú távon és remélem a tagok sem fognak nagyon felhígulni idővel, továbbra is ilyen aktív, hálás, családias marad a közösség, ezáltal erősítve a WordPress hazai megítélését és dinamikus terjedését.

Ez úton is köszönöm az adminisztrátorok áldozatos munkáját, a tagok aktivitását és a téma iránti lelkesedését és külön köszönet az összes WordPress fejlesztőnek, akik közösségi alapon segítik a felhasználókat. Remélem ez a jövőben is így marad, mi mindenképp ezen leszünk!

Jelentkezés

Ha még nem vagy tagja ennek a belső csoportnak, nyugodtan kérvényezd a belépést és adminjaink elbírálják a dolgot rövid időn belül! Ehhez csak egy valódi facebook profilra van szükség és a téma iránti valós érdeklődésre. Légy tagja te is a legnagyobb zárt hazai WordPress csoportnak!

Csatlakozom a csoporthoz